Divadelní komedie

Filip Tomsa

Filip Tomsa pochází z Bezna u Mladé Boleslavi, kde žijí rodiče i sestra, a za nimiž se snaží co nejčastěji dojíždět. Ostatně z Divadla v Mladé Boleslavi, kde je ve stálém angažmá, to nemá daleko. Nikdy netoužil být hercem, konzervatoř si zapsal až jako třetí školu v pořadí na „přijímačky" na střední školu. „Pak jsem se dostal k herečce Evě Horké, která mě připravovala. Bez ní bych se tam nedostal. Nikdo z rodiny nemá umělecké sklony (rodiče jsou státní zaměstnanci) a já neměl ponětí, co by tam po mě mohli chtít. To, že jsem se na pražskou Konzervatoř dostal, je zásluha Evy Horké," tvrdí skromně Filip. Kdyby ale neměl talent, tak by se dnes možná místo na jevišti či před kamerou proháněl po obloze. Jeho velkým snem totiž vždycky bylo stát se pilotem."A protože si své sny docela snažím plnit, určitě jednou usednu za knipl v kokpitu nějakého letadla," pevně věří Filip Tomsa.

Na Konzervatoři v Praze studoval hudebně dramatický obor. Již během studia si zahrál na scéně Národního divadla ve Smrti Hippodamie a v divadle Kolowrat ve hře Ruce Venušiny. Hostoval také v Černém divadle Jiřího Srnce v představení Petr Pan.

Před kamerou stál poprvé v České televizi v inscenaci Adam a Eva 2001. "Režisér Patrik Hartl a další členové štábu tenkrát byli čerství absolventi a pro všechny to bylo něco nového. Pro mě také, ale ještě jsem si to nedokázal patřičně užít. Dnes, když stojím před kamerou, trému nemám, ale pociťuji něco, co bych nejspíš nazval respekt. Snažím se věci dělat dobře, a tak když mám roli v novém filmu, kde je nový štáb, o němž nevím, jak pracuje, jsem lehce nervózní. To ale obvykle brzy přejde."

Na obrazovce se objevil v inscenacích - O víle Arnoštce (r. D.Klein), Peklem s čertem (r. M.Sobota), Vůně vanilky (r. J.Strach), Dědictví slečny Inocencie, Slečna Julie (r. J.Krejčík), Kvaska (r. M.Landa) a můžeme ho vidět i v seriálu Poslední sezóna, Dobrá čtvrť a Ordinace v růžové zahradě.


TOPlist