Divadelní komedie

Josef Dvořák naposledy jako Čochtan 13.11.2022 v Divadle Gong

27.10.2022 18:45

Po více než 31 letech se Josef Dvořák rozloučí s jednou ze svých ikonických rolí – legendárním vodníkem Čochtanem v muzikálu V+W Divotvorný hrnec, uváděným v jeho vlastní úpravě pod názvem Čochtan vypravuje. Poslední představení se uskuteční v neděli 13. listopadu 2022 v pražském Divadle Gong.

Vodník Čochtan se poprvé představil českému publiku 6. března 1948 v hereckém podání Jana Wericha pod režijní taktovkou Jiřího Voskovce v Divadle V+W ve Vodičkově ulici (nynější divadlo ABC), ještě v témže roce se však přestěhoval do Hudebního divadla Karlín. V Karlíně vznikla i další verze Divotvorného hrnce (premiéra 28. listopadu 1965), kde se role vodníka Čochtana ujal Miloš Kopecký v alternaci s Milošem Zavřelem. A v Hudebním divadle Karlín byla realizována o dalších 26 let později i třetí adaptace, ve které se divákům v hlavní roli představil Josef Dvořák.

Jako vodníka Čochtana jej mohli diváci vidět poprvé 2. května 1991, a nová adaptace sklidila okamžitě bouřlivý úspěch. Vzhledem k turbulentnímu vývoji na počátku devadesátých let však nevydržel Divotvorný hrnec i přes neutuchající divácký zájem na scéně HDK příliš dlouho. Josef Dvořák pak přijal roli Čochtana v další adaptaci Divotvorného hrnce, tentokrát v Divadle A. Dvořáka v Příbrami (premiéra 28. dubna 1992). I zde se setkal s velkým ohlasem, a to jej přivedlo k myšlence, udělat Divotvorný hrnec ve vlastní úpravě, s ne tak okázalou výpravou, která je doménou velkých kamenných divadel, ale přizpůsobený možnostem jeho vlastní divadelní společnosti.

Premiéra představení Čochtan vypravuje se uskutečnila 1. února 1993 v pražském divadle ABC, tedy na stejném místě, kde kdysi měla premiéru první adaptace Divotvorného hrnce s Janem Werichem.  S několika přestávkami se hraje dodnes a dosáhla více než 750 repríz. Pokud přičteme i představení v Karlíně a v Příbrami, objevil se Josef Dvořák v roli Čochtana téměř tisíckrát!!!

Každá, sebeúspěšnější divadelní inscenace však jednoho dne musí skončit. A tak bohužel končí i Čochtan.

Derniéra Čochtana však neznamená, že by se Josef Dvořák chystal nějakým způsobem utlumit své herecké působení. Naopak, pokračuje v uvádění komedie S Pydlou v zádech (jejíž počet repríz již dávno přesáhl tisícovku a stále přibývají další a další) a v poslední době slaví velké úspěchy i s novým zábavným pořadem Šmátrání v paměti.

Pokud jste Čochtana ještě neviděli, nebo jej viděli, ale chcete se jít na něj podívat ještě jednou, máte tak v neděli 13.11.2022 poslední možnost. Zbývající vstupenky je možné zakoupit po kliknutí na níže uvedený odkaz

Těšíme se na vás!

Čochtan vypravuje
TOPlist